Participatief actieonderzoek voor beginners
Participatief actieonderzoek (PAR) is steeds populairder in Nederland, maar ook daarbuiten. PAR is: samen onderzoek doen met diegene waar het om gaat in zorg, welzijn, de wijk of beleid. In deze PARgids kunnen onderzoeksteams de basisprincipes van PAR, praktische tips en academische literatuursuggesties over de PAR benadering vinden. De PARgids poster kan teams helpen bij de start van hun project, maar ook tijdens het proces.
De inhoud van deze digitale gids is:
- Inleiding en achtergrond
- 1. Maak je zaak
- 2. Wat is je bril?
- 3. Initiëren
- 4. Bouwen en focus
- 5. Organiseren
- 6. Verandering als doel
- 7. Verbinding
- 8. Analyse en duiding
- 9. Laten zien en vertellen
- 10. Evaluatie
- 11. Vervolg
Mede mogelijk gemaakt
De PARgids is tot stand gekomen met financiële hulp van Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn. We hopen dat de gids participatief onderzoeksteams ondersteunt en een eerste houvast biedt in PAR trajecten. In de praktijk merken we dat door te ‘doen’ teams ontdekken dat ze behoefte hebben aan verdieping en reflectie. UMC Amsterdam, afdeling Metamedica biedt middels cursussen, workshops en het lerend netwerk van de School for Participation verdieping in Participatief actieonderzoek (PAR). Tevens is op deze afdeling veel ervaring met PAR, dus voel je vrij om eens contact op te nemen om samen te werken of samen te leren!
Citeren
Als je uit deze PARgids wilt citeren, dan kan dat:
Groot, B.C.; Muntinga, M.,E. Dedding, C. & Abma, T.A. (2018) PARgids: basistips voor participatief actieonderzoek. School for Participation (Amsterdam UMC), Amsterdam.