PARgids: basistips voor participatief actieonderzoek

DSC_0299De inhoud van deze gids is:

Participatief actieonderzoek voor beginners

Participatief actieonderzoek (PAR) is steeds populairder in Nederland, maar ook daarbuiten. PAR is: samen onderzoek doen met diegene waar het omgaat in zorg, welzijn, de wijk of beleid. In deze PARgids kunnen onderzoeksteams de  basisprincipes van PAR, praktische tips en academische literatuursuggesties over de PAR benadering vinden. De PARgids poster kan teams helpen bij de start van hun project, maar ook tijdens het proces.

Aanleiding PARgids

Deze PARgids is gericht op PAR met ouderen. Het vloeit voort uit een PAR-project in het kader van Age Friendly City Amsterdam. In 2016 begon in deze stad een participatief actieonderzoeksteam waarin ouderen, academisch onderzoekers en docenten samenwerkten met stakeholders uit de wijk. Zij hebben hiermee een beweging in gang gezet die nog steeds voortduurt: Ouderenvriendelijk Buitenveldert. Tijdens het PAR proces merkten we dat bij onderzoekers, beleidsmakers, en ook bij ouderen zelf, behoefte was aan een compacte, Nederlandstalige handreiking. In de Engelstalige literatuur bestaat al veel, echter Nederlandstalig nog weinig.

Foto’s in PARgids

De foto’s in deze gids zijn bewust gekozen als illustratie van de diverse fasen in PAR. Wij dagen lezers en onderzoeksteams uit om gezamenlijk deze foto’s te bekijken en elkaars ‘bril’ hierdoor te verkennen. We hebben hiervoor een ‘uitknip-bril’ in diverse stijlen toegevoegd om letterlijk, met humor, door elkaars bril te kijken.

Mede mogelijk gemaakt

De PARgids is tot stand gekomen met financiële hulp van Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn. We hopen dat de gids participatief onderzoeksteams ondersteunt en een eerste houvast biedt in PAR trajecten. In de praktijk merken we dat door te ‘doen’ teams ontdekken dat ze behoefte hebben aan verdieping en reflectie. UMC Amsterdam, afdeling Metamedica biedt middels cursussen, workshops en het lerend netwerk van de School for Participation verdieping in Participatief actieonderzoek (PAR). Tevens is op deze afdeling veel ervaring met PAR, dus voel je vrij om eens contact op te nemen om samen te werken of samen te leren!

Advertenties