Inleiding PARgids

Deze PARgids is gericht op PAR met ouderen. Het vloeit voort uit een PAR-project in het kader van Age Friendly City Amsterdam. In 2016 begon in deze stad een participatief actieonderzoeksteam waarin ouderen, academisch onderzoekers en docenten samenwerkten met stakeholders uit de wijk. Zij hebben hiermee een beweging in gang gezet die nog steeds voortduurt: Ouderenvriendelijk Buitenveldert. Tijdens het PAR proces merkten we dat bij onderzoekers, beleidsmakers, en ook bij ouderen zelf, behoefte was aan een compacte, Nederlandstalige handreiking. In de Engelstalige literatuur bestaat al veel, echter Nederlandstalig nog weinig.

Foto’s in PARgids

De foto’s in deze gids zijn bewust gekozen als illustratie van de diverse fasen in PAR. Wij dagen lezers en onderzoeksteams uit om gezamenlijk deze foto’s te bekijken en deze foto’s door elkaars ‘bril’ te verkennen. We hebben hiervoor een ‘uitknip-bril’ in diverse stijlen toegevoegd om letterlijk, met humor, door elkaars bril te kijken.

Meer doen en leren?

In de praktijk merken we dat door te ‘doen’ teams ontdekken dat ze behoefte hebben aan verdieping en reflectie. UMC Amsterdam, afdeling Metamedica biedt middels cursussen, workshops en het lerend netwerk van de School for Participation verdieping in Participatief actieonderzoek (PAR). Tevens is op deze afdeling veel ervaring met PAR, dus voel je vrij om eens contact op te nemen om samen te werken of samen te leren!

Poster

De PAR_poster_website kunt u hier downloaden of opvragen via Barbara Groot. Uitgebreidere informatie: ga dan naar stap 1: Maak je zaak.

Refereren

Als je uit deze PARgids wilt citeren, dan kan dat:

Groot, B.C.; Muntinga, M.,E. Dedding, C. & Abma, T.A. (2018) PARgids: basistips voor participatief actieonderzoek. School for Participation (Amsterdam UMC), Amsterdam.

Ga terug naar de hoofdpagina                                     Verder naar stap 1: Maak je zaak