Wat verdwijnt in rapporten?

Intervisie co-onderzoekers

Afgelopen maand gingen een aantal co-onderzoekers in gesprek met Saskia Duijs, Barbara Groot en Christine Dedding (onderzoekers Amsterdam UMC en betrokken bij het Centrum voor Clientervaringen). Hun vraag was: wat zijn thema’s die onderhuis in onderzoeken spelen, maar die niet altijd besproken (kunnen) worden? Dit leverde boeiende gesprekken over met onder andere Annyk, Melanie, Peter, Yvonne en Paula. Gesprekken die naar meer smaakten… Komende tijd zullen we een aantal mini-lezingen gaan organiseren over ‘kritische theorie’ en hierover in gesprek gaan. In hoeverre zijn deze theorieën toepasbaar in het dagelijkse leven? En in de onderzoeken van het CvC?

Hieronder nog wat achtergrond over de kern van het vraagstuk.

In participatief onderzoek staat het perspectief van bewoners, cliënten, ervaringsdeskundigen centraal. In verschillende onderzoeken hebben we samen met jullie geprobeerd om de ervaringen en de leefwereld zo goed mogelijk te verkennen en te beschrijven. Op de achtergrond worden deze ervaringen vaak gevormd door de bredere maatschappelijke context, waar verschillende machtsverschillen en ongelijkheden spelen. Machtsverschillen tussen professionals en cliënten of bewoners, ongelijkheid tussen arm en rijk, discriminatie, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, ga zo maar door. Deze thema’s komen niet vaak expliciet naar voren in onze rapporten, terwijl ze onderhuids vaak wel meespelen. We zouden graag met jullie doorpraten over jullie ervaring als co-onderzoekers hiermee. Hoe hebben jullie deze thema’s gezien tijdens jullie onderzoek? Is het zinvol om deze thema’s bespreekbaar te maken en zo ja, hoe kan dat het beste vormgegeven worden? En wat is er eigenlijk nodig om het gesprek hierover goed te voeren?  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s