Voortgang, van acties die ingezet zijn voor participatief actieonderzoek (PAR), is vaak een uitdaging. Dit is afhankelijk van vele factoren.
Partnerschap in PAR
Partnerschap is een basis in het vervolg van PAR. Wat betekent partnerschap eigenlijk?
- Formele en/of informele relaties.
- Relaties waarmee je gezamenlijke processen doormaakt.
- Gezamenlijke doelen.
Belangrijk is dat kennis in PAR door relaties tot stand komt. Zonder relaties tussen betrokkenen ontstaat geen kennisoverdracht en verandering.
Tips die partnerschappen succesvol kunnen maken
- Doe aan speeddaten: community organisaties en universiteiten proberen elkaar daarin ‘uit’ in korte kleine projecten om te zien of de samenwerking ‘werkt’.
- Wees bewust van risico’s van kleine budgetten: PAR projecten leunen vaak op kleine subsidies, waarbij de idealen van PAR soms ondergesneeuwd raken, om maar gefinancierd te worden.
- Hoe dichterbij, hoe beter: idealiter wonen en werken co-onderzoekers (academici, 65+-ers en professionals uit het project) dichtbij elkaar. Hoe verder, hoe minder makkelijk een relationeel proces tot stand komt.
- Investeer in vertrouwen: eerdere relaties met partners helpen een succesvolle reis te maken.
- Wees alert op een fluïde groep: in veel projecten vormen de groep 65+- co-onderzoekers geen vaste groep, waarbij af en toe iemand stopt of bijkomt. Let hierbij op het borgen en monitoren van de ‘bagage’ die iedereen meeneemt.
- Evalueer en vier: kijk regelmatig terug op het proces en vergeet niet te vieren wat bereikt is.
- Bewust ontwikkelen als PAR-onderzoeker: reflecteer stelselmatig op je eigen handelen, in interactie met anderen en met de bredere PAR-onderzoekers community. Dit maakt dat je als facilitator partnerschap steeds beter kan begrijpen en versterken.
Tips en meer informatie
- Meer over vervolg (Abma et al, 2018, hoofdstuk 11)
Ga terug naar de hoofdpagina